Een succesvol team en medewerkers creëer je zelf!

Stel je eens voor: je wilt een succesvol team en je krijgt er ook een! Alleen maar door positief over je mensen te denken en daarnaar te handelen. Wie wil dat niet? Teams zijn lang niet altijd succesvol. Zou één van de oorzaken hiervoor het beeld kunnen zijn dat een leidinggevende heeft van zijn mensen?

Een intrigerende theorie die dit bevestigt is die van ‘het Pygmalion-effect in bedrijven’.
Pygmalion is een prins en beeldhouwer uit de Griekse mythologie. In het verhaal is hij verbitterd omdat hij geen vrouw kan vinden om te trouwen, omdat ze allemaal zondig zijn. Hij maakt daarom een beeld van zijn droomvrouw van ivoor. Hij wordt verliefd op haar. Hij wekt zijn creatie uiteindelijk tot leven met hulp van de godin Aphrodite. Zijn verbeelding wordt dus werkelijkheid: het Pygmalion-effect.
 
Het Pygmalion-effect bestaat ook in organisaties.Uit onderzoek blijkt dat leidinggevenden vooral de ontwikkeling stimuleren van medewerkers waar ze een positief beeld en hogere verwachting van hebben (X.Bezuijen, Leadership and Employee Development, 2005). Aan medewerkers die minder goed presteren besteden managers minder aandacht en bieden ze ook minder ondersteuning of kansen. Wie goed is in de ogen van de leidinggevende wordt dus nog beter en wie niet goed is staat stil of gaat achteruit. De verwachting van de leidinggevende en het daaruit voortvloeiende gedrag bepaalt dus het resultaat. Dit is eerder ook in het onderwijs al aangetoond door Rosenthal en Jacobson.   
 
Het is dus van belang voor leidinggevenden om een positief beeld te ontwikkelen van hun medewerkers om een succesvol team te krijgen. Neem je weleens de tijd om jouw medewerkers één voor één onder de loep te nemen?
Ga voor jezelf na waar deze medewerker goed in is, of welke specifieke rol hij/zij vervult voor het bedrijf. Doe dit zo feitelijk mogelijk. Waar het om gaat is dat je de meerwaarde voor het bedrijf van iedere medewerker helder krijgt. Ga dat vervolgens positief stimuleren en ondersteunen en zorg er zo voor dat iedereen aandacht krijgt.

Ik hoor natuurlijk graag wat je van deze theorie vindt.

Dit bericht is geplaatst in leiderschap met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *